sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Liikenteestä...

Terveisiä talven ihmemaasta. Tuli vähän lunta. Kolme ihmistä lapioi yli 3h pelkästään meidän drivewayn siistiksi. Jessus mikä kaaos. Mutta joo, on tehnyt mieleni jo hetken aikaa kirjoittaa valituspost....siis informatiivinen katsaus Massachusettsin ja Rhode Islandin liikennekulttuuriin.

Siis kyllä on tämä mesta täynnä kaiken maailman kuskeja. Jos joku on tännepäin suuntaamassa, niin suosittelen henkisesti varautumaan. Olen nyt ajellut taas, 5kk tauon jälkeen, viimeiset pari viikkoa, ja kaikki muistui mieleen heti. Pistetään vaikka ranskalaisin viivoin, ja meinasin laittaa pienen kaavionkin!
  • Ensinnäkin. Nopeusrajoitus täällä meilläpäin on lähinnä "nopeussuositus" tai "nopeusehdotus". Harvemmin kukaan oikeasti ajaa 65mph moottoritiellä. Esim. tämä Providencen ja Walpolen väli (n. 45km, muistaakseni), jota olen ajellut tässä lähes päivittäin, on hyvä esimerkki nopeuksista. Providencesta kun lähtee keskustan ramppien kautta, niin voi hyvällä tuurilla heti päästä ajamaan rajoituksen (50) mukaan, mutta useimmiten ei. Hyvänä päivänä mennään 30mph, huonoon aikaan ei liikuta laisinkaan. Jos moottoritiellä on tilaa, niin 80-85mph on ihan normaalia. Sitä huomaa itsekin, että jos joku ajaa "vain" 70, sitä automaattisesti ohittaa kun "ne hidastelee!!!". 
Keskustan liikenteen hitauteen on syy, Amerikan mahtavin liikennesuunnittelu. Nyt tulee kuva ja selitys: 
  • Punainen viiva olen minä, yritän päästä joko Massachusettsiin (kartalla ylöspäin) tai kotiin Broadwaylle (kartalla alaspäin). Vihreät viivat ovat Teppo Terävät jotka tökkivät, kykkivät tai ryysivät menomatkalla ja siniset takastulomatkalla, kun yritän päästä kotiin. Kuvan yläosassa on moottoritie 95 ja Rhode Islandin valtatie 146 liittymä. Menomatkalla 2 kaistaa moottoritielle, ja 2 valtatielle, ja sama toisin päin. MUTTA. Kukaan, ei siis KUKAAN, ei kiinnitä huomiota KOSKAAN että minneköhän tästä ollaankaan menossa. Tuloksena on ryysis ja kaaos AINA. Moottoritie voi olla tyhjä, mutta silti tuo kohta on aina kamala. 2 oikeanpuolista ja 2 vasemmanpuolista jengiä koittaa sekoittua toisiinsa, ja hei, jos bongaa vasta liittymän kohdalla että "OHO, munhan olis pitänyt tässä poistua moottoritieltä" niin ei se mitään! Senkun vaan rynnii kahden kaistan yli ja sulkuviivojen yli rampille! Helppoa kuin heinänteko! 
  • Seuraavaksi, kaistanvaihto. Älä KOSKAAN käytä vilkkua. Se on osoitus heikkoudesta, ja siitä että viereisellä kaistalla ajelevan on syytä kiihdyttää, jotta ehtii sinun edellesi, ettei vaan päästä ketään eteen. Parhaiten pääsee haluamalleen kaistalle siirtymällä yhtäkkisellä sivuttaissuuntaisella liikkeellä asianomaiselle kaistalle, mitään sen suurempia miettimättä tai katsomatta. Voi sitä vilkkua juhlan kunniaksi kerran väläyttää. Ehkä. Sama idea toimii moottoritielle liityttäessä. Sinne vaan, turhaa takaatulevia on kytätä. Kyllä ne väistää kunhan tarpeeksi kova kuolemanpelko iskee. 
  • Sitten on nämä hidastelijat. Joskus on auto täynnä sekalaista jengiä, toisinaan pelkkä kuljettaja, ja auto menee keskikaistalla normaalia hitaammin. (Jos hidastellaan, niin hidastellaan sitten siellä oikeanpuolisella kaistalla, jookos?). Koskaan ei tiedä mitä siellä hidastelevassa autossa tapahtuu. Siellä voi jengi olla puhelimessa, meikkaamassa, syömässä, vaihtamassa vaatteita tai pelkäämässä maastakarkoitusta. Jos sinä, lukija, ajelet täällä meilläpäin ja hidastelet, huomaat sen kyllä kun jengiltä palaa hihat. Porukka rynnii ohi molemmin puolin (mitenniin oikeanpuolimmaisin kaista ei ole ohituskaista?) ja jos niitä oikein kyrsii, niin menevät ohi ja palaavat sinun eteesi. Mitä lähemmäksi etupuskuriasi edelläajava kaistanvaihtonsa ajoittaa, sitä ärtyneempi hän on. Helppoa!
  • Bonusmainintoina "soccer moms" jotka joko taskuparkkeeraavat tai peruuttavat parkkipaikallensa (aina hauskaa katseltavaa kun avaruussukkulan kokoinen vehje on PAKKO peruuttaa ruutuun, ilman että on taitoja) ja epäilyttävät autot joista käryää epäilyttäviä hajuja (if you know what I mean).
Tällaista tänään. Ja muistakaa, keltainen valo tarkoittaa KIIHDYTÄ ja punainen valo tarkoittaa VIELÄ EHTII. 

Tervetuloa meille! =D

3 kommenttia:

  1. Hauskaa tuntuu olevan......Ihme kyllä että siellä on ylipäätään joku vielä hengissä tollaisella ajaamisella. Muistelen kauhulla niitä kaistanvaihtoja.....

    VastaaPoista
  2. Sai kylla nauraa monessa kohtaa aaneen!! :D Just noinhan se taalla toimii, Virginia pelittaa melko samalla tavalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa saada kommentteja, ja hyvä tietää jos joskus Virginiaan päin eksyn, että samat säännöt pätee sielläkin! :D

      Poista